wadwdawd
maver: f(x)=log1/2 (|x|+1)
moze mi ktos to narysowac krok po kroku ?
20 lut 16:17
maver: i czym to sie rozni od
f(x)= log2|x−1|
20 lut 16:22
Hurwitz : Trzeba narysować log1/2(x+1) (czyli zwykły log1/2(x) przesunięty o wektor (−1,0)) i
następnie całość odbić względem OY. Wykres to te dwie części!
20 lut 16:25
Hurwitz : o wektor (−1,0) i wziąć tylko to, gdzie x>0. I dalej jak już pisałem: odbijamy ten fragment
wzg. OY i wykresem to i to.
20 lut 16:30
maver: cos nie pasuje, Df= R, rysowalem tak jak piszesz wczesniej i nie wychodzi
20 lut 16:31
Hurwitz :

Cholernie nieudolnie mi to wyszło, ale mniej więcej...
20 lut 16:37
maver: jakos nie moge tego pojac, moglbys to rozrysowac ? ten przyklad pozwoli mi zrobic nastepne
20 lut 16:44
Hurwitz :

Tu masz log
1/2(x+1).
Bierzesz tylko fragment dla x>0. A ponieważ Twoja funkcja jest parzysta, więc jej wykres musi
być symetryczny względem Oy. I wychodzi to co wcześniej. Tak najprościej...
20 lut 16:51