rumpek:
1
o
x
2 − x − 2 = 0
Δ = 1 + 8 = 9 ⇒
√Δ = 3
2
o
x
2 + (m − 3)x + 1 = 0
Δ > 0
Δ = (m − 3)
2 − 4 = m
2 − 6m + 9 − 4 = m
2 − 6m + 5 > 0
m
2 − 6m + 5 > 0
Δ
m = 36 − 20 = 16 ⇒
√Δm = 4
m∊(−
∞, 1)U(5, +
∞)
3
o
a) x
2 + (m − 3)x + 1 = 0, podstawiam za x = −1
1 − (m − 3) + 1 = 0
2 − m + 3 = 0
−m = −5
m = 5
b) x
2 + (m − 3)x + 1 = 0, podstawiam za x = 2
4 + 2(m − 3) + 1 = 0
5 + 2m − 6 = 0
2m = 1 / : 2
Ostateczna odpowiedź:
| | 1 | | 1 | |
m∊(−∞, |
| )U( |
| , 1)U(5,+∞) |
| | 2 | | 2 | |
* sprawdzałem x'sy po to aby zobaczyć czy aby na pewno będą miały różne pierwiastki

** oczywiście sprawdź obliczenia, to nie jest moja mocna strona