rozłóż wielomian na czynniki
majka: x3 − x2 − 4
rozłóż wielomian na czynniki
20 lut 15:27
Artur z miasta Neptuna:
W(2) = 0 ... no i dzielisz horner'em ten wielomian
20 lut 15:30
jajaja: x2 (x−1) − 4 = (x−1) (x2−4) = (x−1) (x−2) (x+2)
odp. x = 1, 2,−2
20 lut 15:33
Artur z miasta Neptuna:
coś nie tak −−− od kiedy: 1 − 1 − 4 = −4
= 0
20 lut 15:34
Artur z miasta Neptuna:
z (−2) tak samo
20 lut 15:35
Artur z miasta Neptuna:
jajaja −−− jak Ty tutaj grupujesz ten nawiasy
20 lut 15:35
jajaja: (x2 − 4) to wzor skroconego. majka masz odpowiedzi?
20 lut 15:35
jajaja: źle?
20 lut 15:36
majka: nie mam odpowiedzi
20 lut 15:40
jajaja: x3 − 3x2 +2x2 − 4
x2 (x−3) +2 (x2−4)
odp. 3, 2, −2
20 lut 15:43
Artur z miasta Neptuna:

W(2) = 0
więc hornerem dzielisz:
x
3 − x
2 − 4 = (x−2)(x
2+x+2)
teraz Δ = 1
2 −4*1*2 <0
więc już skończyłaś rozkładać na czynniki
20 lut 15:44
Artur z miasta Neptuna:
jajaja −−− Ty weź człowieku powtórz sobie działania na nawiasach
20 lut 15:45
majka: dzięki !
20 lut 16:01