proszę o pomoc, jutro musze oddac to zadanie inaczej nie zalicze semestru.
dawidson: proszę, błagam policzcie mi z tego pochodną i później drugą pochodną bo mi wychodza jakies
pokręcone wyniki a musze koniecznie jutro oddac badanie przebiegu zmiennosci inaczej po mnie:(
oto funkcja
y=1x+2xx2−1
błagam:(
20 lut 15:18
Natalia:
Przedstaw swoje obliczenia!
20 lut 15:19
Artur z miasta Neptuna:
napisz jeszcze raz ale korzystając z "U" zamiast "u" przy pisaniu ułamka
20 lut 15:20
20 lut 15:21
dawidson: | | −1 | | −2 | |
mi wyszla pierwsza pochodna |
| + |
| |
| | x2 | | x2−1 | |
20 lut 15:23
dawidson: pozniej mam prpblem zeby policzyc ekstrema, wyszlo mi ze asymptoty to −1,0,1 minimum w
−√13 a max w √13
20 lut 15:25
dawidson: kiedy licze z tego co mi wyszlo druga pochodna to miejsca zerowe calkiem inne czyli bez
sensu..:(
20 lut 15:25
Artur z miasta Neptuna:
| | 2x | | 2(x2−1) − 2x*(2x) | |
( |
| )' = |
| ... a nie to co Ty napisałeś |
| | x2−1 | | (x2−1)2 | |
| | f | | f'g − fg' | |
patrz wzór: ( |
| )' = |
| |
| | g | | g2 | |
20 lut 15:32
dawidson: a po wymnozeniu i uproszczeniu nie dostane czegos takiego? korzystalem z tego wzoru:(
20 lut 15:38
Artur z miasta Neptuna:
2x
2 − 2 −4x
2 = −2x
2 − 2 = −2(x+1) −−−− i co Ty chcesz tutaj skracać

poza tym, zasada nr. 1 −−− NIGDY nie dziel gdy w mianowniku masz kwadrat, albo inną parzystą
potęgę (bo wtedy masz pewność, że mianownik jest >0, więc znak pochodnej zależy TYLKO od
licznika)
20 lut 15:40
dawidson: | −1 | | −2x2−2 | |
| + |
| nastepnie z licznika wyciaglem przed nawias −2 co uprosilo mi |
| x2 | | (x2−1)2 | |
sie z potęgą z mianownika czy to zle?
20 lut 15:41
dawidson: czyli ostatecznie pochodna bedzie miec wzór :
20 lut 15:46
Artur z miasta Neptuna:
więcej niż fatalnie ... to co:
przecież tutaj masz całkiem dwa inne wyrażenia w nawiasach
20 lut 15:48
dawidson: a tak

dzieki wielkie , tez juz nie mam do siebie cierpliwosci. czy moglbys mi napisac
ostateczna wersje tej pochodnej, tak bardzo Cie prosze
20 lut 15:51
20 lut 15:55
dawidson: nie wiem jak mam Ci dziekowac

! oby wiecej takich ludzi na tym portalu!
20 lut 16:08