pomoc
gfhfbccc: przekrój osiowy walca jest prostokątem którego bok odpowiadajacy wysokosci walca jest 3 razy
większa od drugiego boku prostokąta .Pole przekroju osiowego jest równe 75.
a)oblicz objętość tego walca
b)wyznacz stosunek długości walca do objętości kuli,któ
rej promień jest równy promieniowi podstawy walca
20 lut 15:04
think:

Pb = 75
h = 3x
2r = x
tylko podstawić do wzoru na Pb i wyliczyć x, wtedy już będziesz znać promień podstawy i
wysokość walca więc bez problemu wyznaczysz jego objętość.
b) nie wiem o co chodzi, nie znam pojęcia długość walca
20 lut 15:11