pilne
mixek: oblicz układ równań
{ 5x+12y−632=0
{ (x+1)2+(y+4)2=16
doszedłem do momentu:
{ y=−512x=218
{ x2+2x+1+(512x−538)2−16=0
póżniej mi same dziwne liczby wychodzą
odpowiedz ma wyjść z 13
20 lut 14:52
Mila: Podaj dokładną odpowiedź i sprawdź treść.
20 lut 15:24
Basia:
(x+1)2 + (−512x + 218+4)2 = 16
(x+1)2 + (218+328 − 512x)2 = 16
czyli masz dobrze
i jeżeli chcesz tą metodą musisz to mozolnie liczyć
ale spróbuj tak:
drugie równanie to równanie okręgu
S(−1; −4) r=4
policz teraz odległość d punktu S od swojej prostej ( po przekształceniu masz)
10x + 24y −63 = 0
i
d= U{|10*(−1) + 24*(−4) − 63|}{√102+242
(i zdaje mi się, że to miałeś policzyć)
jeżeli się okaże, że d>4 układ nie ma rozwiązania
w przeciwnym wypadku trzeba liczyć
20 lut 15:28
mixek: treść :
Dla prostej przechodzącej przez punkt a=(4,8) i B=(−1,−4) znajdź punkty, dla których odległość
od punktu B wynosi 4
Odp. (−33,13) lub (713,−413)
20 lut 15:33
Mila: Teraz nie mogę, przychodzi uczeń. Po 20 zrobię, jeśli nikt do tego czasu nie pomoże.
Wydaje mi się, że równanie prostej jest błędne.
20 lut 15:44
mixek: obliczyłem równanie prostej AB przechodzącej przez 2 punkty czyli wyszło mi 12x−5y−8=0
następnie środek odcinka ab i wyszło mi że środek ma wspólrzędne s=(
32,2)
potem równanie symetralnej odcinka ab i wyszło 5x+12y−
632
Jeżeli Mila wykonałabyś te zadanie byłbym ci bardzo wdzięczny


20 lut 15:50
Basia:

a po co Ci równanie symetralnej ?
poza tym co to znaczy "dla prostej ...." ?
" na prostej " chyba miało być
i szukasz punktów wspólnych
pr.AB z okręgiem
20 lut 17:16
mixek: tak chyba o to chodzi. nauczyciel to dyktował i możliwe że gdzieś się pomyliłem
pomożecie mi? proszę
20 lut 18:55
mixek: zrobiłem układ wg Basi:
{ 12x−5y−8=0
{ (x+1)2+(y+4)2=16
i doszedłem do momentu gdzie:
{ x=512y+23
{169144(y+4)2−16=0
i dalej juz nie idzie. Proszę pomóżcie mi
20 lut 19:30
bryku: Tak naprawdę nie potrzebny Ci układ równań.
20 lut 19:38
mixek: to co ja mam zrobić?
20 lut 19:53
mixek: pomoże mi ktoś?
20 lut 20:35
Mila: Dopiero teraz jestem.
Liczyłam, ale wyniki mam inne niż podałeś.Nie wiem, jaki materiał teraz masz na lekcji, może
napisz to się zorientuję, czy chodzi o wektorowe rozwiązanie, czy jakieś inne.Teraz mam czas.
20 lut 23:11
Mila: { 12x−5y−8=0 wyznaczam y i wstawiam do drugiego równania
{ (x+1)
2+(y+4)
2=16
| | 12 | | 12 | |
(x+1)2 + ( |
| x+ |
| )2=16 |
| | 5 | | 5 | |
| | 12 | | 12 | |
(x+1)2 + ( |
| )2(x+1)2=16 wyłączam przed nawias ( |
| )2 |
| | 5 | | 5 | |
| | 20 | | 20 | |
x+1 = |
| lub x+1 =− |
| |
| | 13 | | 13 | |
20 lut 23:26
Mila: Oblicz y podstawiając do I równania.
20 lut 23:31
Mila: MiXek, ja dotrzymuję słowa.
20 lut 23:44
mixek: dzięki wielkie

22 lut 19:46
Mila:
22 lut 21:10