Równania kwadratowe z parametrem
woody: Proszę o pomoc. Dla jakich wartości parametru m równanie −(x−m)2 + 2m = 0 ma dwa różne
pierwiastki dodatnie?
20 lut 14:40
Artur z miasta Neptuna:
1. po wymnażaj i uporządkuj elementy względem potęgi 'x'
2. napisz to tutaj
3. są cztery warunki które muszą być spełnione
I) 'a' (współczynnik przy najwyższej potędze) ≠ 0
II) Δ>0
III) x1*x2 >0
IV) x1 + x2 >0
dwa ostatnie to są wzory Viete'a
20 lut 14:42
woody: po wymnożeniu otrzymałem: −x
2+2mx−m
2+2m=0
potem obliczyłem delte która mi wyszła:8m i w tym miejscu się zaciąłem i nie wiem co dalej
20 lut 15:02
Tragos: I)
a ≠ 0
−1 ≠ 0
m ∊ R
II) Δ = ... = 8m
Δ > 0
8m > 0
m > 0
III) x
1 * x
2 > 0
m
2 − 2m > 0
m(m − 2) > 0
m ∊ (−
∞, 0) u (2, +
∞)
IV) x
1 + x
2 > 0
2m > 0
m > 0
zatem:
{ m ∊ R
{ m > 0
{ m ∊ (−
∞, 0) u (2, +
∞)
{ m > 0
m ∊ (2, +
∞)
20 lut 15:13