funkcja kwadratowa
majka: wyznacz najmiejszą i największą wartość funkcji dla x ∊ <−3;0> (bez wykresu funkcji)
y = x2 + 4x + 4
20 lut 14:28
ICSP: x
2 + 4x + 4 = (x+2)
2
ponieważ a > 0 najmniejsza wartość będzie przyjmowana w x
w.
Największa będzie przyjmowana albo w x = −3 albo w x = 0
Podstaw te trzy punkty i policz wartości.
20 lut 14:30
Artur z miasta Neptuna:
najmniejsza, największa wartość w przedziale <a,b> może być:
I) początkiem tego przedziału
II) końcem tego przedziału
III) w wierzchołku paraboli (masz wzór na wyznaczanie współrzędnych tegoż wierzchołka)
20 lut 14:31
majka: ok, już rozumiem
20 lut 14:35