Podobieństwo trójkąta
Adrenokortykotropina: "w trójkącie prostokątnym abc przyprostokątne maja długość IABI=32 IACI=24 symetria boku BC
przecina ten bok w punkcje d bok AB w punkcie E i przedłożenie boku AC w punkcie F udowodnij
ze trójkąty EBD jest podobny do trójkąta EAF i oblicz skale tego podobieństwa"
Podobieństwo udowodniłam, obliczyłam, że |ED|= 19,2 i stoję... Niby zadanie wydaje mi się
łatwe, ale wychodzą jakieś dziwne liczby, które nie zgadzają się z odpowiedziami( 7:15)
Proszę o pomoc...
20 lut 14:20
Mila:
W treści powinno być − symetralna boku BC
|ED|=15, |EB|=25
|AE|=7
20 lut 14:53
Artur z miasta Neptuna:
| 20 | | 32 | |
| = |
| => |EB| = 25 => |AE| = 7 |
| |EB| | | 40 | |
| 20 | | 32 | |
| = |
| => |DE| = 15 |
| |DE| | | 24 | |
| | |AE| | |
skala = |
| = 7:15  |
| | |DE| | |
20 lut 15:06
Adrenokortykotropina: Tak, tak, treść kopiowałam z innego forum.
Dziękuję bardzo za pomoc!
20 lut 15:16