ułamki
sara: uprośc podane ułamki i uporządkuj je rosnąco:
to beda te ułamki:
15 − 3, 10−16, 25−10, 20−12, 30−72
nie wiedziałam jak sie robi kreske ułam kowa
chodze do 5 klasy
20 lut 14:20
BLAZEJ_505: | 30 | | 10 | | 5 | |
| = |
| = |
| =0,41(6)
|
| 72 | | 24 | | 12 | |
a uporządkować to chyba potrafisz
20 lut 14:26
Adrenokortykotropina: 153=51 (dzielisz licznik i mianownik przez 3)
1016=58 (przez 2)
2510=52 (przez 5)
2012=53 ( przez 4)
3072=512 (dzielisz przez 6)
512<58<53<52<51
(jeśli licznik jest taki sam, patrzymy na mianownik− im większy, tym liczba jest mniejsza)
A ułmaki robi się tak: u[licznik}{mianownik}
w pierwszym nawiasie zamiast[ ma być {
20 lut 14:27
sara: dzięki

bardziej zrozumiałam to co napisał Adrenokortykotropina.
20 lut 15:04