funkcja kwadratowa
wikotr: rozwiąż graficznie i algebraicznie:
y = x2 − x
y = −x + 4 (wszystko spięte klamrą)
20 lut 14:12
Artur z miasta Neptuna:
no to rysujesz ... pierwsze to parabola (ramiona skierowane w górę), druga to prosta
przecięcie się funkcji = rozwiązania układu
20 lut 14:15
Aga1: Rozwiąż równanie
x2−x=−x+4
Obliczysz x1 i x2
Wtedy y1=−x1+4 , y2=−x2+4
Graficznie narysuj parabolę i prostą.
20 lut 14:15
Tragos: algebraicznie:
x2 − x = −x + 4
x2 = 4
x = 2 lub x = −2
y = −2 + 4 = 2 lub y = −(−2) + 4 = 6
rozwiązaniem są punkty:
(2, 2) oraz (−2, 6)
graficznie: narysuj na jednym układzie współrzędnych wykresy obu funkcji
20 lut 14:15
wikotr: dziękuję
20 lut 14:23
20 lut 14:28