CHEMIA
gosia: "Która z podanych ilości substancji (a−d) zawiera najwięcej, a która najmniej atomów w
warunkach normalnych?
a−0,5 mola ozonu
b− 12g nadtlenku wodoru
c−4,48dm3 tlenu
d− 12,06 * 1022 cząsteczek wodoru
W książce jest odp. najwięcej a i najmniej c
ale dlaczego ?
20 lut 14:12
Artur z miasta Neptuna:
a jakie są wzory na ilość atomów w danym roztworze ?
20 lut 14:16
gosia: nie wiem o co chodzi w Twoim pytaniu
20 lut 14:18
Mateusz:
wiedząc ze w warunkach normalnych tj 0 stopni Celsjusza i ciśnieniu 1013 hPa 1 mol gazu zajmuje
objętosc 22,4dm3 i to ci powinno wystarczyc w sumie zrobie ci przykład a)
ozon ma wzor O3
1 mol O3→48g/mol
22,4 dm3 O3→ 48g
0,5 mola O3→ x g O3
x=?
20 lut 14:31
Artur z miasta Neptuna:
gosiu −−− jako że jest to forum matematyczne to większość z nas nie ma bladego pojęcia jakie są
wzory na wyliczenie ilości atomów np. w 1 molu ozonu
20 lut 14:33
gosia: Wiele razy dawałam zadnie z chemii i Arturze jesteś pierwszy który zadane tak głupie pytana ,
jak nie umiesz to nie pisz ...
20 lut 14:41
BLAZEJ_505: a ja poprę Artura bo z założenia to forum matematyczne
20 lut 14:42
gosia: Nigdzie nie ma , że nie mogę dodawać z chemi zadań , a jezeli ktoś może mi pomóc to nie widze
problemu.
20 lut 14:46
Artur z miasta Neptuna:
Gosiu ... skoro tak często zadajesz pytania, to widać trafiałaś na osoby, które mają jeszcze
styczność z chemią ... ja ją ostatni raz miałem lat 9 temu. Wiem tylko, że rachunki są
baaaardzo proste, gdy się ma tablice chemiczne + parę wzorków.
Nie masz się co oburzać ... w końcu to TY chcesz pomocy ... tak więc troszkę pokory.
20 lut 14:46
gosia: To po co sie wtrącasz do zadania ?
20 lut 14:49
Mateusz:
Lae dyskusja a ja poprawie moją proporcje bo nie chodzi o wyliczenie masy a ilosci
atomów/cząsteczek
1 mol O3−−−−−−>3*6,02*1023 at
0,5 mola−−−−−−−−−> x
20 lut 14:52
Artur z miasta Neptuna:
po to ... że gdybyś podała wzory to bym Ci od razu napisał 'dlaczego'
Jakoś to obliczyłaś, prawda


Więc co za problem byś napisała wzory i wiadomości, z których
korzystałaś ?
20 lut 14:55
gosia: Jaki Ty jestes uparty !

przeliczyłam wszystko na cząstki czyli X 6,02 razy 10
23
20 lut 15:00
Mateusz:
No to pokaz same proporcje bo reszta to tylko rachunki ktore chyba nie sprawią problemu
20 lut 15:02
gosia: a)0,5 mola to z definicji 3.01 ( czyli połowa 6,02)
b) 1, 4 atoma mnoże razy 6,02 i wychodzi 2,04 )
c) 4,48 dm3 razy 6,02 = 1,204
d) podany wynik
oczywiście wszystko razy 1023
20 lut 15:05
Mateusz:
ale czy w a) uzwzględniłas ze mamy O
3 czyli 3*6,02*10
23
20 lut 15:08
gosia: pomnożyłam mole 0,5 razy 6,02
20 lut 15:09
Artur z miasta Neptuna:
no i patrz teraz na wyniki i na swoje pytanie:
a) 6,02 * 1023
b) 2,04 * 1023
c) 1,204 * 1023
d) 12,06 * 1022 = 1,206 * 1023
przecież dobrze wyliczyłaś ... to skąd Twoje pytania ?
20 lut 15:13
Mateusz:
b) 1 mol czyli 34g H
2O
2 to 6,02*10
23 cząst
34g H
2O
2→6,02*10
23 cząst
12g H
2O
2→ x cząst
| | 6,02*1023*12g | |
x= |
| =..... |
| | 34g | |
c) 22,4dm
3 O
2→ 6,02*10
23 cząst
4,48 dm
3 O
2→ x cząst
x=....itd
i porównujesz
20 lut 15:14
gosia: Z koleżanką o piwo sie założyłam ze mam racje i chciałam jej to udowodnić
Więc Dzięki Mateusz i Artur
Artur przepraszam za zamieszanie
20 lut 15:20