Wzór c. arytmetycznego na podstawie różnicy sum ciągu- pomocy!
Ola: Wyznacz wzór ogólny ciągu arytmetycznego (an), w którym:
a) Sn= n2− 3n+4
b)Sn+2 − Sn= 6n−1
c)a1= 3 an+1 + an= a3n− an
20 lut 13:59
Tragos: a)
a1 = S1 = 2
a2 = S2 − S1 = 0
r = a2 − a1 = −2
an = a1 + (n−1)r = 2 − 2(n−1) = 2 − 2n + 2 = −2n + 4
20 lut 14:07
Artur z miasta Neptuna:
a)
a1 = S1 = 1−3+4 = 2
a2 = S2 − S1 = 4−6+4 − 2 = 0
an = a1 + (n−1)r = 2 + (n−1)(−2) = 2 −2n + 2 = 4 − 2n
b)
a2 + a3 = S3 − S1 = 6−1 = 5
a3 + a4 = S4 − S2 = 6*2 − 1 = 11
a4 + a3 − (a2 + a3) = a4 − a2 = 11 − 5 = 6
a4 = a1 +3r
a2 = a1 +r
a4 − a2 = 2r = 6 => r = 3
a2+a3 = 2a1 + 3r = 2a1 + 9 = 5 => a1 = −2
an = −2 + (n−1)3 = −2 + 3n − 3 = −5+3n
c)
an+1 = an + r = a1 + n*r
an = a1 + (n−1)r
a3n = a1 + (3n−1)r
więc:
a1 + nr + a1 + (n−1)r = a1 + (3n−1)r − (a1 + (n−1)r)
2a1 + 2nr − r = 2nr
2a1 = r => r = 6
an = 3 + (n−1)6 = 3 + 6n − 6 = −3 + 6n
20 lut 14:14
Ola: Dzięki, a możecie mi wytłumaczyc po kolei przykład b) i c)?
20 lut 14:26
Artur z miasta Neptuna:
Olu ... już bardziej niż to co napisałem, nie mogę wyjaśnić
20 lut 14:34
Ola: Ok, a możesz mi wytłumaczyć ten fragment:
a2 + a3 = S3 − S1 = 6−1 = 5
a3 + a4 = S4 − S2 = 6*2 − 1 = 1
skąd się wzięło to 6−1 i analogicznie to samo w drugim działaniu? Tylko tego nie rozumiem, i
nad tym dalej siedzę(bo przykład a i c zrobiłam już sama jak czekałam na wyjaśnienie zadania

)
20 lut 14:44