maksimum i minimum funkcji ???????
czarna: f(x,y)=3x2y−6xy+y3
20 lut 13:29
Aga1: Obliczamy pierwsze pochodne cząstkowe funkcji
f'x(x,y)=6xy−6y=6y(x−1)
f'y(x,y)=3x2−6x+3y2=3(x2−2x+y2)
Rozwiązujemy układ równań
6y(x−1)=0 //:6
3(x2−2x+y2)=0 //:3
y=0 lub x−1=0
x2−2x+y2=0 x2−2x+y2=0
x=0 i y=0 lub y=0 i x=2 lub x=1 i y=1 lub x=1 i y=−1
Punkty (0,0), (2,0) , (1,1), (1,−1)są punktami, w których mogą , ale nie muszą wystąpić
ekstrema lokalne.
20 lut 13:53
Aga1: Teraz drugie pochodne
f'xx(x,y)=6y,
f"xy=6(x−1)
f'yy=6y
Wyróżnik funkcji
D(x,y)=[f"xy]2−f'xx*f"yy(x,y)=36(x−1)2−36y2=36((x−1)2−y2)
W (0,0)
D(0,0)=36>0
Odp. w( 0,0) funkcja nie posiada ekstremum lokalnego.
W (2,0)
D(2,0)=36>0
odp. podobna.
W (1,1)=−36. W (1,1) jest ekstremum
f"xx(1,1)==6>0
Odp. w (1,1)występuje minimum lokalne i wynosi fmin=3−6+1=−2
Pozostało sprawdzić co się dzieje w (1,−1)
20 lut 14:06
czarna: dzięki
20 lut 14:37