ułamki
min: | | 2x2−50 | | x3−8 | |
Wyrażenie |
| * |
| zapisz w postaci ułamka nieskracalnego. Jak się za to |
| | x−2 | | 3x−15 | |
zabrać?
20 lut 13:27
Tragos: 2x
2 − 50 = 2(x
2 − 25) = 2(x − 5)(x + 5)
x
3 − 8 = x
3 − 2
3 = (x−2)(x
2 + 2x + 4)
3x − 15 = 3(x − 5)
| 2(x−5)(x+5) | | (x−2)(x2 + 2x + 4) | | 2(x+5)(x2 + 2x + 4) | |
| * |
| = |
| |
| x − 2 | | 3(x−5) | | 3 | |
20 lut 13:30
Handball93: 2x2 − 50 rozpisac jako 2(x−5)(x+5)
x3−8 jako (x−2)(x2 +2x +4)
3x−15 jako 3(x−5)
20 lut 13:30
pigor: ...

czyli
| | 2(x−5)(x+5) (x−2)(x2+2x+1+4) | |
...= |
| = 23 (x+5) [(x+1)2+3] i x∊R\{2,5} . |
| | (x−2)*3(x−5) | |
20 lut 13:51