funkcji Maclaurina
all_time_happy: wypisz 3 pierwsze wyrazy funkcji Maclaurina f(x)=tan(x+x2)
20 lut 13:14
Artur z miasta Neptuna:
no chłopie −−− do wzoru zaglądaj i ciągniesz −−− zero finezji
20 lut 14:18
all_time_happy: jak bym umiala go wykorzystac to bym nie prosila o pomoc
20 lut 15:11
Pan lodu i śniegu:
f(x) = tan(x+x
2) f(0) = ...
f'(x) = ... f'(0) = ...
f''(x) = ... f''(0) = ...
f'''(x) = ... f'''(0) = ...
| | f'(0) | | f''(0) | | f'''(0) | |
f(x) ≈ f(0) + |
| x + |
| x2 + |
| x3. |
| | 1! | | 2! | | 3! | |
20 lut 15:54
all_time_happy: i tylko mam tam wpisywac kolejne pochodne? (tan(x+x2) )' ?
20 lut 16:12
Pan lodu i śniegu: No tak. Policzyć pochodną i sprawdzić jej wartość w zerze. Nikt nie mówił, że to jest trudne.
20 lut 16:29
all_time_happy: ok

to jest zlozona pochodna czyli (tan(x))' + (tan(x)*tan(x))'? bo nie wiem jak policzyc z
calego wyrazenia (tan(x+x
2))'
20 lut 16:34
Pan lodu i śniegu:
Korzystamy ze wzoru:
[ g(f(x)) ]' = g'(f(x))(f'(x)).
Czyli np.
| | 1 | | 1 | |
f'(x) = [tan(x+x2)]' = |
| *(x+x2)' = |
| *(1+2x). |
| | cos2(x+x2) | | cos2(x+x2) | |
| | 1 | |
f'(0) = |
| *(1+0) = 1. |
| | cos2(0) | |
20 lut 16:40
all_time_happy: DZIEKUJE
20 lut 16:41
all_time_happy: to dla pewnosci kolejna liczba to ( (1/ cos2(x+x2))*(1+2x) )' ?
20 lut 16:46
Pan lodu i śniegu: Tak.
20 lut 16:50