matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
oblicz
martabb:
x
x−1
=
x+1
x+3
dziekuje
20 lut 13:08
Hurwitz :
Na krzyż: x
2
+3x=x
2
−1 x=−1/3
20 lut 13:10
Tragos:
D: x − 1 ≠ 0 ⇒ x ≠ 1 x + 3 ≠ 0 ⇒ x ≠ −3 D = R / {−3, 1}
x
x+1
=
x−1
x+3
mnoże na krzyż x(x+3) = (x−1)(x+1) x
2
+ 3x = x
2
− 1 3x = −1
1
x = −
∊ D
3
20 lut 13:11