wyprowadz wzor
Handball93: wyprowadź wzór
| | α | | 1 − cosα | |
|sin |
| | = √ |
| |
| | 2 | | 2 | |
20 lut 13:07
Hurwitz : To właśnie było przed chwilą

sin
2a = (1− cos2a)/2
Po spierwiastkowaniu i podstawieniu a→a/2 masz co Ci trzeba
20 lut 13:09
Handball93: duzo z tego wiem..
prosilbym o rozpisanie
20 lut 13:10
Handball93: tylko jak zaczac od lewej a nie od prawej
o to jest pytanie..
20 lut 13:17
pigor: ... np. tak : ze wzoru , który jak "jedynkę" , trzeba chyba pamiętać masz :

cosα = cos
2α2 − sin
2α2= 1−sin
2α2−sin
2α2 = 1−2 sin
2α2 , stąd
| | 1−cosα | | 1−cosα | |
2sin2α2 = 1−cosα ⇔ sin2α2 = |
| ⇒ |sinα2| = √ |
| |
| | 2 | | 2 | |
20 lut 13:18
Handball93: dzieki =)
20 lut 13:22
ICSP: lub tak :
ze wzoru : |a| =
√a2
teraz dla przejrzystości będę pomijał pierwiastek :
| | α | | 1 | | α | | 1 | | α | | α | |
sin2 |
| = |
| (2*sin2 |
| ) = |
| (sin2 |
| + sin2 |
| ) = |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
| | 1 | | α | | α | | 1 | | α | | α | |
|
| (sin2 |
| + 1 − cos2 |
| ) = |
| (1 −(cos2 |
| −sin2 |
| ) = |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
c.n.u.
20 lut 13:49