oblicz równanie
martabb: x2−5x−14=0
20 lut 12:49
Hurwitz : Rozwiąż.
20 lut 12:53
Ania: liczysz Δ i pierwiastki Δ=b2−4ac
Δ= 25−4*1*(−14)= 25+56=71 pierw x1= −5−√71/2
x2=−5+√71/2
20 lut 12:54
coped:
x2 − 5x − 14 = 0
x2 + −5x + −14 = 0
−14 + −5x + x2 = 0
(−2 + −1x)(7 + −1x) = 0
−2 + −1x = 0
−2 + 2 + −1x = 0 + 2
0 + −1x = 0 + 2
−1x = 0 + 2
−1x = 2
x = −2
7 + −1x = 0
7 + −7 + −1x = 0 + −7
0 + −1x = 0 + −7
−1x = 0 + −7
−1x = −7
x = 7
x = {−2, 7}
20 lut 12:55
Hurwitz : 25 + 56 = 81
20 lut 12:55
Ania: sorki

racja 81, wiec
√81=9 to latwiej policzyc
20 lut 12:56
martabb: xx−1 = x+1x+3
20 lut 13:02
Hurwitz : Nowy wątek − łatwiej śledzić, nie trzeba przewijać.Chyba, że masz ekran 80"
20 lut 13:07