LICZBY ZESPOLONE
yogi: Zadanie brzmi następująco Przedstaw liczbę zespoloną w postaci trygonometrycznej:
z = 1+i
IzI=
√12+12
| | √2 | |
Skąd wzięło się ta wartość |
| przy sin i cos |
| | 2 | |
i jak została wyliczona końcowa wartość φ
Bardzo proszę o proste wytłumaczenie
20 lut 12:46
Tragos: z = 1 + i
z = a + bi
a = 1
b = 1
|z| =
√12 + 12 =
√2
| | a | | 1 | | √2 | |
cosφ = |
| = |
| = |
| |
| | |z| | | √2 | | 2 | |
| | b | | 1 | | √2 | |
sinφ = |
| = |
| = |
| |
| | |z| | | √2 | | 2 | |
| | π | |
i teraz dla jakiego φ spełnione są dwa powyższe równania, otóż dla φ = |
| |
| | 4 | |
20 lut 12:49
Hurwitz : Usuwanie pierwiastka z mianownika: 1/
√2 =
√2 / 2.
A kąt się ... odgaduje. W tym przypadku nie trzeba być bystrzakiem
20 lut 12:50
yogi: No tak ale w dalszym ciągu nie zostało wyjaśnione skąd to się wzieło to się jakoś wylicza czy z
| | 1 | | √2 | |
jakiś tabelek się bierze to, że |
| = |
| |
| | √2 | | 2 | |
20 lut 13:01
yogi: Serdecznie dziękuję za wyjaśnienie
20 lut 13:03
malwina: Oooo to ja przy okazji miałabym pytanie równiez jestem na etapie liczb zespolonych
z = 1+2i
obliczam moduł
IzI =
√12+22 =
√5
| | 1 | | √5 | |
cos φ = |
| = usuwam pierwiastek z mianownika i wychodzi |
| |
| | √5 | | 5 | |
i jak w tym przypadku zgadnąć φ

?
20 lut 13:11
Tragos: i tu jest problem...
wolfram pokazuje, że φ = 63.4349o
20 lut 13:17