oblicz sin α
Handball93: oblicz sin α jeśli
20 lut 12:39
Hurwitz : sin2α = (1 − cos 2α) /2 = 2/3
czyli sin α = −√ 6/3, zakłada, ze się pomyliłeś w zakresie α ...
20 lut 12:46
Handball93: nie ma byc minusa w przedziale α
20 lut 12:48
Handball93: skad Ci sie wzielo takie cos
sin2α = (1 − cos 2α) /2 = 2/3
20 lut 12:50
Hurwitz : Bracie, nie sin2α tylko sin2α. Istotna różnica − wzór na cosinus podwojonego kąta: cos 2a =
1−2sin2a.
20 lut 12:51
Aga1: Można tak
cos
2α+sin
2α=1 −−−−jedynka trygonometryczna
Rozwiąż układ równań
20 lut 12:52
Handball93: −2 sin2 α = 2/3 co dalej?
20 lut 12:54
Hurwitz : Skąd −?
20 lut 12:54
Handball93: cos2 α = 1 − 2sin2 α = −1/3
przenosze jedynke na prawo
bedzie wtedy −2sin2 α = −4/3
co dalej?
20 lut 12:56
20 lut 12:56
Handball93: mzoesz cale to rozpisac?
tak by bylo najlepiej
20 lut 12:59
Tragos: jeśli jest dobrze przepisane, czyli
| | −1 | | 3 | |
cos2α = |
| i α ∊ ( |
| π, 2π) |
| | 3 | | 2 | |
to α ∊ ∅, brak rozwiązań, ponieważ cos w IV ćwiartce jest dodatni
20 lut 13:00
Handball93: sin α = −√ 6/3 Hurwitz zrobil dobrze
tylko Hurwitz rozpisz to
20 lut 13:01
Hurwitz : Jaki związek z zadaniem? 2α leży gdzieś między 3α a 6π, więc

?
20 lut 13:02
Tragos: a sorry, jednak może być rozwiązanie, bo tam mamy cos2α, a nie cosα
20 lut 13:03
Handball93: Hurwitz rozpiszesz?
20 lut 13:03
Handball93: Hurwitz rozpiszesz?
20 lut 13:03
Hurwitz : sin2α = 2/3 − dotąd OK?
Teraz pierwiastkujesz i z lewej masz |sinα|. Ale skoro ćwiartka 4. to sinus ujemny, czyli
|sinα| = −sinα = ...
20 lut 13:04
Tragos:
cos2α = cos
2α − sin
2α = 1 − sin
2α − sin
2a = 1 − 2sin
2α
| | √2 | | √2 | |
(sinα = − |
| lub sinα = |
| ) i α − IV ćwiartka |
| | √3 | | √3 | |
20 lut 13:07
Handball93: dzienks wszystko jasne
20 lut 13:09