funkcja
min: Pomoże ktoś?
O funkcji kwadratowej f(x) = a(x − p)2+ 6 wiadomo, że jest rosnąca dla x ∈ <−1;∞), a male−
jąca dla x ∈ (−∞;−1>. Oznacza to, że:
A. a jest dowolną liczbą rzeczywistą, p = 1
B. a > 0, p = 1
C. a < 0, p = −1
D. a > 0, p = −1
20 lut 12:37
Hurwitz : C.
20 lut 12:47
Hurwitz : Wróć, d.
20 lut 12:48
Przypadzio: d) ponieważ funkcja jest przesunięta w lewo o 1 jednostkę (posiada extremum(wierzchołek) dla
x = −1), czyli, powinno być a( x+1)2, i skoro funkcja zmienia swoją monotoniczność(w punkcie
x=−1), z malejącej dla x idących od −∞, na rosnącą dla x dążących do +∞, z tego faktu wiemy że
a>0, bo ta parabola ma ramiona skierowane ku górze
20 lut 12:53