granica prawo i lewostronna
Ania: Obliczyc granice prawo i lewostronne przy x→±nieskonczonosc f(x)=x
2/x−4. dziekuje
20 lut 12:34
Aga1: A może tak
| | x2 | | 16 | |
limx→4+ |
| =[ |
| ]=∞ |
| | x−4 | | 0+ | |
20 lut 12:45
Ania: no wlasnie nie, bo x→±∞ i wychodzi ∞/∞ symbol nieoznaczony, wiec jakos inaczej to trzeba
20 lut 12:49
Przypadzio: znacie regułę d'hospitala? z niej łatwo się liczy licząc pochodną licznika i mianownika...
20 lut 12:56
Przypadzio: przy symbolach nieozaczonych oczywiście ∞/∞ i 0/0
20 lut 12:57
b.: podziel licznik i mianownik przez x
20 lut 12:58
Hurwitz : Tak, ale jak każde twierdzenie, ma ona pewne założenia. Tu nie działa...
20 lut 12:58
Hurwitz : Co się nie podoba w najprostszym sposobie Agi1? Podzielenie przez x pomaga przy granicach w
nieskończoności...
20 lut 12:59
Ania: to musze tutaj policzyc pochodna?
20 lut 12:59
Aga1: Cyma trzeba obliczyć
| | x2 | | x*x | |
limx→∞ |
| =lim x→∞ |
| =∞ |
| | x−4 | | | |
20 lut 12:59
Hurwitz : Zapomnij! Ktoś próbuje się wykazać ...
20 lut 12:59
Ania: sposob Agi zaklada ze x→4 a nie do ±∞
20 lut 13:00
Hurwitz : 
Fak... tycznie

Zamykam się. Chciałem się Adze podlizać ...
20 lut 13:01
Aga1: Na początku zmyliła mnie granica prawostronna.
Nie znam pojęcia prawo przy x→∞
20 lut 13:02
Ania: wtedy wychodzi ze limx→+∞ = ∞ a limx→−∞=−∞ tak?
20 lut 13:03
Ania: no wlasnie i mnie to tez dziwi bo jest + i − ∞ tam nie ma stron
20 lut 13:03