planimetria
SoA:

Muszę obliczyć kąt alfa ("a"), gdzie ta prosta jest styczną okręgu.
Kąt, który dopełnia kąt BOA do 360 stopni, to 4 alfa plus 120 stopni.
Proszę o pomoc i przepraszam, za brzydki rysunek.
20 lut 08:33
SoA: Proszę...
20 lut 08:58
krystek: Wykorzystaj ,że kat między styczna a promieniem wychodzącym z punktu styczności jest 90 stopni.
20 lut 09:03
krystek: A ΔABO jest równoramienny
20 lut 09:04
Artur z miasta Neptuna:

założenie:
4α+120 < 360 => α < 60
α > 0
x = 360 − 4α−120 = 240−4α
z = 90 − α
y = 180 − (240−4α) − (90−α) = 5α−150
z = y (masz tutaj trójkąt równoramienny)
90 − α = 5α − 150
240 = 5α
48 = α
20 lut 09:12
Artur z miasta Neptuna:
tfu ....
90 − α = 5α − 150
240 = 6α
40 = α
20 lut 12:20