Rozwiąż nierówności
Marcin:
4x+1 −9*2x+2≤0
log0,5(x+2)−log0,5(x−1)≥−2
cos2x≤0,5
20 lut 07:51
Artur z miasta Neptuna:
4
x+1 − 9*2
x + 2 ≤ 0
4*2
2x − 9*2
x + 2 ≤ 0
4*(2
x)
2 − 9*2
x + 2 ≤ 0
t=2
x
4t
2 − 9t + 2≤ 0
......
założenia początkowe

log
0.5(x+2) − log
0.5(x−1) ≥ −2
−log
2(x+2) + log
2(x−1) ≥ −log
24
.....
2cos
2x ≤ 1
2cos
2x − 1 ≤ 0
cos (2x) ≤ 0
......
20 lut 08:40
Marcin: skąd się wzięło w pierwszym przykładzie w drugiej linii 4*22x
oraz w drugim przykładzie jak z trzeciej linii powstała czwarta(logarytm przy podstawie dwa na
logarytm 10)
i w trzecim przykładzie jak z 2cos2x−1 powstało cos(2x)
PS. co rozumiesz przez założenia początkowe?
20 lut 08:53
krystek: 4=22 a 4x=22x
20 lut 08:55
20 lut 08:58
krystek: cos2x=2cos2x−1
20 lut 08:59
Marcin: no dobra to powinno być 22x a nie 4*22x prawda?
20 lut 09:15
Marcin: a nie już widze bo w potędze jest jeszcze +1 i dlatego zostaje ta 4, dobrze myślę?
20 lut 09:17
Artur z miasta Neptuna:
było 4
x+1 = 4*4
x = 4*2
2x = 4*(2
x)
2
co do pytania z logarytmem −−− zjadłem tam podstawę

co do cosinusa −−− patrz wzór ... cos (2x) = cos
2x − sin
2x = 1−2sin
x = 2cos
2x−1
założenia początkowe −−− liczba logarytmowana >0
20 lut 09:21
Artur z miasta Neptuna:
oczywiście ... 1 − 2sin
2x powinno być
20 lut 09:21
Marcin: a potem opuściłeś całkiem logarytm? dlaczego?
20 lut 09:25
krystek: | | 1 | | √2 | | √2 | |
lubcos2x− |
| ≤0⇒(cosx− |
| )(cosx+ |
| )≤0 |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
20 lut 09:25
krystek: o=log1
20 lut 09:26
krystek: loga=logb⇔a=b
20 lut 09:27
Marcin: Proszę, doprowadźcie mi przykłady rozpoczęte przez Artur z miasta Neptuna do końca...
20 lut 10:42
Artur z miasta Neptuna:
Marcin ... dajże spokój −−− spróbuj je sam zrobić już do końca
w 1 obliczasz Δ, szkicujesz wykres i wyznaczasz przedział domknięty
w 2 mnożysz na 'krzyż' (tutaj przydaje się założenie, że x>1), 'x'sy na jedną i już masz wynik
w 3 już Ci zostało tylko rozpisanie kiedy cosinus jest <0
20 lut 10:52
Marcin: w pierwszym na wykresie ramiona w góre?
20 lut 10:55
Artur z miasta Neptuna:
si ... ponieważ współczynnik przy najwyższej potędze >0
20 lut 11:04
Marcin: dzięki wielkie i przepraszam że tak truje
20 lut 11:09
Marcin: powiedz mi jeszcze czemu w piątej linii przykładu b opuściłeś logarytm i skąd ta jedynka po
znaku ≥?
20 lut 11:37
Artur z miasta Neptuna:
jeżeli masz log
ab > 0, to oznacza możesz opuścić logarytm i zapisać:
b > 1 (gdy a>1)
b < 1 (gdy a<1)
innymi słowy −−− spójrz na wykres logarytmu gdy podstawą jest jakaś liczba większa od 1.
pamiętaj ... że ZAWSZE


log
a1=0 (bo to oznacza, że a
0 = 1)
20 lut 11:42