Pare zadań z którymi nie mogę sobie dać rady :((
Pomocy :(: | | n | | n | | | |
Zad 1. Rozwiąż równanie: n + |
| + |
| ... = | Odp. n=5 |
| | 2 | | 4 | | |
| | tg250 − 2cos480 + 2sin300 | |
Zad 2. Oblicz wartość wyrażenia: |
| Odp. 1 |
| | tg15 | |
Zad 3. Dla jakiej wartości parametru a okrąg (x−a)
2+(y−1)
2=1 będzie styczny do prostej
| | 7 | |
3x−4y−2=0 Odp. a=1 lub a= − |
| |
| | 3 | |
20 lut 07:36
Hurwitz : zad. 1 n(1 + 1/2 + 1/4 + ...) = 2n
czyli 2n = (n−1)n/2
czyli 4n − (n−1)n=0
czyli n(3−n) =0
czyli ....
20 lut 08:19
Pomocy :(: czyli n1=0 i n2 musi być różne od 3
20 lut 08:37
Hurwitz : Sorki, error: 4n − (n−1)n=0
czyli n( 5 − n) =0.
Czyli n=0 lub n=5.
20 lut 09:17
20 lut 09:21
Artur z miasta Neptuna:
3. prosta styczna do okręgu ⇔ układ równań (równanie okręgu i prostej) ma dokładnie 1
rozwiązanie

2. po 'ściągaj' kąty do niższych korzystając ze wzorów redukcyjnych, a następnie użyj
przekształceń, na sumy kątów.
| | 1 | |
cos480 = cos 120 = −cos 60 = − |
| |
| | 2 | |
| | √3 | |
sin 300 = sin (360−60) = −sin 60 = − |
| |
| | 2 | |
20 lut 09:30
krystek: lub odległość środka okręgu S(a,1) od prostej, danej równaniem , jest promieniowi r=1 ,czyli
d=1
20 lut 09:33
Aga1: zad.3
Odległość środka okręgu S=(a,1) od prostej 3x−4y−2=0 musi być równa promieniowi r=1
| I3*a−4*1−2I | |
| =1//*5 |
| √32+(−4)2 | |
I3a−6I=5
3a−6=5 lub 3a−6=−5
20 lut 09:33
Pomocy :(: w zadaniu 2 doszedlem do
(
1−√32) * (2+
√3) = (1−
√3) *(1 +
√3) = 1−3=−2 a wynik ma być 1 więc gdzies sie
musialem pomylic czy moze podany wynik jest zly i obliczylem dobrze

?
20 lut 11:06
Artur z miasta Neptuna:
coś chyba źle zad2 napisałeś, bo to co jest napisane to wynosi ~7.6 ... na pewno w mianowniku
jest tg 15?
20 lut 12:05
Pomocy :(: na 100%
20 lut 12:09
20 lut 12:13