pytanie
matematyka:

dane, które są podane w zadaniu zaznaczone są w czerwone kółka.
rozwiązuję zadanie i nie mogę go zrobic, dlatego chce zapytać, czy można ułożyć taką proporcję
, aby wyliczyć y :
20 lut 00:04
kret:
Nie
20 lut 00:05
Jolanta: rozumiem,że 2 jest do punktu styczności a dalej y
2+y+3=4+x x bok nie podpisany
wykorzystaj to:
jeżeli styczne do okregu przecinaja sie w jednym punkcie P,to odcinki łaczące punkt P z
punktami stycznosci maja tę sama długość
20 lut 01:34
Jolanta: 4=2+2
3=2+1
x=1+y
20 lut 01:36
Jolanta:
20 lut 01:45