Wzór na promień okręgu opisanego na trójkącie?
Nom: widziałam 2PObwód
i abc4P
W jakich sytuacjach się je stosuje? Myślałam, że zawsze, ale przy rozwiązywaniu zadania, gdzie
w danych miałam trójkąt o bokach długości 10,10 i 12 wyszły inne wartości... Czy któryś z tych
wzorów jest błędny?
20 lut 00:04
kret:
| | 2*P | |
Długość promienia okręgu wpisanego w wielokąt wypukły, także w trójkąt r = |
| |
| | obwód | |
| | abc | |
Długość promienia okręgu opisanego na trójkącie R = |
| |
| | 4P | |
20 lut 00:35
Tragos: pierwszy wzór dotyczy promienia okręgu wpisanego w trójkąt
20 lut 00:36
Santia: 2pObwód to wzór na promień okręgu wpisanego w trójkąt
abc4P to wzór na promień okręgu opisanego pole twojego trójkąta to 48 możesz obliczyć z
wzoru Herona P=√p(p−a)(p−b)(p−c), gdzie p=połowa obwodu a a,b,c to boki trójkąta
Obwód =32 Pole= 48 więc R=abc4P = 1200192=6,25
20 lut 00:56
Aga1: W trójkącie równoramiennym wysokość opuszczoną na podstawę oblicz z tw. Pitagorasa
h
2=10
2−6
2
h=8
Dalej już tak samo.
20 lut 09:52
Aga1:

Jeszcze inny sposób
cosα wylicz z twierdzenia cosinusów,
sinα z jedynki trygonometrycznej
i
| a | |
| =2R, gdzie R− promień okręgu opisanego na trójkącie. |
| sinα | |
20 lut 09:57