funkcje
krzysiek: f(x)=√1−13x wyznacz dziedzine funkcji
19 lut 23:34
19 lut 23:37
Piotruś Pan:
f(x) = √coś(x)
założenie: coś(x) ≥ 0 i dalej se rozwiąż
19 lut 23:37
Piotruś Pan:
O! jakiś mądrala już podał rozwiązanie (bo określenie rozwiązał jest tu nadużyciem) ,
a krzysiek odpisze sobie gotowca
19 lut 23:40
krzysiek: akurat miałem rozwiązane wcześniej ale potrzebowałem potwierdzenie

dzięki. A ten cos to po
co tu jest?
19 lut 23:45
tn: chodzi o o to abyś pamiętał, że w zbiorze liczb rzeczywistych pierwiastek z liczb ujemnych nie
istnieje, tak samo jak i nie można dzielić przez zero, tak nie można pierwiastkować liczb
ujemnych.
Zastanów się natomiast czy istnieje pierwiastek stopnia nieparzystego z liczby ujemnej
19 lut 23:46
tn: np.
sqrt3{−27} = ?
19 lut 23:46
tn: 3√−27= ?
19 lut 23:47
joł jołaj: a co sie stanie jak podniose (−3)3?
19 lut 23:51