Trzeba w nich korzystać ze wzorów, np. sin2x = 2sinxcosx itp.
1. Oblicz sin4α + cos4α, wiedząc, że sin2α = −1.
2. Korzystając z wzorów na sin2α i cos2α, wyprowadź wzór na ctg2α w zależności od ctgα.
3. Wiedząc, że sin(α+β) = √3/2, sin(α−β) = 1/2 oraz α+β, α−β są kątami ostrymi, oblicz sin2α
i cos2β.
| cos2α | cos2α − sin2α | |||
ctg2α = | = | = | ||
| sin2α | 2sinαcosα |
| cos2α | sin2α | 1 | ||||
= | − | = ... i tgα = | ||||
| 2sinαcosα | 2sinαcosα | ctgα |
| √3 | ||
sin(α + β) = | ⇒ α + β = 60o | |
| 2 |
| 1 | ||
sin(α − β) = | ⇒ α − β = 30o | |
| 2 |