funkcje
krzysiek: Dana jest funkcja f określona wzorem f(x)=−x
2−4x. Punkt P=(−2,b) należy do wykresu funkcji f.
Wynika stąd,że:
A. b=−4
B. b=−12
C. b=4
D. b=16
Jak to zrobić
19 lut 23:00
A ku ku:
odp B)
19 lut 23:01
Aga1: ZA f(x) podstaw b, za x −2 i oblicz b
19 lut 23:02
A ku ku:
b= −(−2)2−4*(−2) ⇒ b=.........
19 lut 23:02
krzysiek: ok dzieki
19 lut 23:03
Basia: dlaczego
B ?
−(−2)
2−4*(−2) = −4+8 = 4
19 lut 23:14
joł jołaj: P = (−2, b)
P = (x; y)
y = −x2 −4x
podstaw teraz:
b = −4 + (−4)(−2)
b = − 4 + 8
b = 4
odp c
19 lut 23:17