równania wymierne
olkaaa: Pomoże ktoś ? Proszę .
| | 1 | | 1 | | 3 | |
b) |
| + |
| = |
| |
| | x−1 | | x+2 | | (x−1)(x+2) | |
| | x | | 2 | | 10 | |
c) |
| − |
| = |
| |
| | x−2 | | x+3 | | (x−2)(x+3) | |
19 lut 22:39
krystek: Pora spać!
19 lut 22:43
olkaaa: matematyczka niestety ważniejsza

pomożesz ?
19 lut 22:45
krystek: Zawsze dziedznnę
a) x≠0i x≠1 mnożysz przez wspólny mianownik x(x−1)
pozostałe analogicznie .LIcz ładnie
19 lut 22:47
olkaaa: próbowałam już 2 razy to rozwiązać , ale nie wychodzi mi ta delta w przykładzie a
19 lut 22:48
Piotruś Pan:
Mnie się nie chce jeszcze spać, ale nie chce mi się również rozwiązywać prostych
równań leniuszkom.
19 lut 22:48
Ania: a)D: x ≠0
x−1 ≠0 , x ≠1
| 6(x−1) | | 2x | |
| − |
| = 1 |
| x(x−1) | | (x − 1) x | |
| 6x − 6 | | 2x | |
| − |
| = 1 |
| x2 − x | | x2 − x | |
| 4x − 6 | |
| = 1 / * x2 − x |
| x2 − x | |
4x − 6 = x
2 − x
−x
2 + 5x − 6 = 0
Δ= 1
√Δ = 1
x
1 = 2
x
2= − 3
19 lut 22:48
krystek: @Aniu szybko
6(x−1)−2x−1x(x−1)=0
19 lut 22:51
Piotruś Pan:
Ale poprawić nieudolne (przydługie i błędne) rozwiązania jednak trzeba.
| 6 | | 2 | |
| − |
| = 1 /*x(x − 1), x≠0 i x≠1 |
| x | | x − 1 | |
6x − 6 − 2x = x
2 − x ⇒ x
2 − 5x + 6 = 0 ⇒ (x − 2)(x − 3) = 0 ⇒ x = 2 lub x = 3
19 lut 22:56
olkaaa: O już wiem , gdzie popełniałam błąd .. dziękuję bardzo Aniu
19 lut 22:56
Ania: zgadza się, ale skoro ktoś pyta, tzn że nie umie, a jeśli nie umie to trzeba pokazać
najprostszy sposób, tak aby zrozumiał, tak?
19 lut 22:57
olkaaa: Oo dzięki Piotruś Pan , że jednak się pofatygowałeś
19 lut 22:57