PROblem
TOmek : Sześcian ABCDA'B'C'D' o krawędzi a przecięto płaszczyzną przechodzącą przez wierzchołki A i C
oraz przez środki krawędzi A'D' i C'D'.
Oblicz pole otrzymanego przekroju.
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
Jak obliczyć z tego wysokosc trapezu(wys. przekroju)
19 lut 22:21
Basia:

b=a
√2
trapez jest równoramienny
| | b−c | |
x = |
| = ...... dokończ rachunki |
| | 2 | |
no i Pitagoras
19 lut 22:35
A ku ku:
| | a√2 | | |AC|−|MN| | |
|MN|= |
| |AC|= a√2 x= |
| |
| | 2 | | 2 | |
z tw. Pitagorasa
y = ..........
19 lut 22:38
Piotruś Pan:

A może
Basiu i
Eto tak?
| | 1 | | 1 | |
c = |
| a√2, |AC| = a√2, |EF| = |
| a√2, |
| | 4 | | 2 | |
h =
√a2 + c2
19 lut 22:42
Basia: czemu nie ? ładnie i mniej liczenia; chociaż podstawy i tak trzeba w końcu zapisać
19 lut 22:45
A ku ku:
No piknie
19 lut 22:47
TOmek : dziekuje
20 lut 11:09