Granica funkcji
Ania: Oblicz granice funkcji:
x→0
| | 0 | |
no to mamy symbol |
| czyli Hospital ale nie wychodzi  // bo: |
| | 0 | |
| | 1+12√x | |
lim |
| = 10 czyli 0 |
| | 12√x | |
x→0
a powinno wyjsc 1 bo tutaj jest taki sposob:
x→0
x→0
im e
0 = 1
x→0
Dlaczego regula Hospitala nie dziala
19 lut 22:19
Basia:
a od kiedy to 10 = 0 ?
nawet w granicach tam nie jest
licznik ⇒ stałej dodatniej
mianownik ⇒ 0
to ułamek ⇒ +∞
licznik ⇒ stałej ujemnej
mianownik ⇒ 0
to ułamek ⇒ −∞
19 lut 22:25
Basia:
poza tym po co reguła de l'Hospitala ?
| √x+x | | √x | | x | |
| = |
| + |
| = 1 + √x → +∞ |
| √x | | √x | | √x | |
19 lut 22:27
Ania: no ale i tak nie wyjdzie to samo z Hospitala bo :
z Hospitala wyjdzie +∞
a normalnie wyjdzie 1
Dlaczego?
19 lut 22:31
Aga1: A skąd tu pojawiło się e?
19 lut 22:35
Basia:
"normalnie" to wyjdzie tak jak napisałam o 22:27 a nie żadne 1
19 lut 22:36
Ania: lim czyli wyjdzie 1 popelnilas tam blad
x→0
19 lut 22:38
Ania: A e wzieło sie z:
bo mozna to rozpisac albo jak basia czyli lim 1+√x
x→0
albo zastosowac wzor z e czyli lim (1+a)1a =e
a→0
19 lut 22:39
Aga1: lim x→0(1+√x)=1+0=1
19 lut 22:43
Ania: no wlasnie ale ja sie pytam dlaczego wynik z reguly Hospitala nie zgadza sie z wynikiem
"normalnym"
19 lut 22:45
Basia:
nie zgadza się bo źle liczysz
| 1+2√x | |
| *2√x = 1 + 2√x → 1 |
| 2√x | |
19 lut 22:49
Ania: ..... dzięki wielkie
19 lut 22:51