oblicz
Karola: 4*16x=4x+1−1
19 lut 22:06
krystek: 16x=42x podstaw 4x=t
19 lut 22:07
Karola: możesz to mi rozpisać ?
19 lut 22:12
Piotruś Pan:
Nie potrzeba nic podstawiać.
4*4
2x = 4*4
x − 1
4*4
2x − 4*4
x + 1 = 0 ⇒ (2*4
x − 1)
2 = 0 ⇒ 2*4
x − 1 = 0 ⇒ 2*4
x = 1
| | 1 | | −1 | |
4x = |
| ⇒ 22x = 2−1 ⇒ 2x = −1 ⇒ x = |
| |
| | 2 | | 2 | |
19 lut 22:15
krystek: 4*t
2−4*t+1=0
(2t−1)
2=0
2
2x=2
−1 i dokończ
19 lut 22:16
A ku ku:
Można tak:
4*4
2x −4*4
x+1=0
| | 1 | | 1 | |
(2*4x−1)2=0 ⇒2*4x=1 4x= |
| 4x= 4−1/2 ⇒x= − |
| |
| | 2 | | 2 | |
19 lut 22:17