Wyznacz współczynniki b i c trójmianu
wxh: y=x2 + bx + c jeśli trójmian ten ma dwa pierwiastki 2 i −5,
19 lut 22:05
19 lut 22:05
krystek: masz postać iloczynowa y=(x−x1)(x−x2) ponieważ a=1
19 lut 22:07
Basia:
f(x) = x2+bx+c
f(−2) = 0
f(5) = 0
f(−2) = (−2)2 + b*(−2) + c = 4−2b+c
stąd
4−2b+c=0
−2b+c = −4
2b − c = 4
tak samo policz f(5) i rozwiąż układ równań
19 lut 22:08
krystek: y=(x−2)(x+5)
y=x2+3x−10 i masz
19 lut 22:10
A ku ku:
Ze wzorów Viete
'a
| | −b | | c | |
x1+x2= |
| = −b x1*x2= |
| = c |
| | a | | a | |
−b= 2−5 c= 2*(−5)
b= 3 c= −10
19 lut 22:12
krystek: @
A ku ku
19 lut 22:12
A ku ku:
@
krystek
19 lut 22:19
wxh: Dzieki wielkie za pomoc, jakos sie udalo.
19 lut 22:19
krystek: Co to znaczy Jakoś się udało
19 lut 22:26
ICSP: może kolega
wxh rozwiązywał metodą
Basi i napisał nam że udało mu się to rozwiązać
19 lut 22:33
krystek: @
ICSP dla Ciebie również
19 lut 22:39
Basia:
ICSP wypchaj się i rozwiąż jakąś inną takie:
wyznacz parametry a,b,c wielomianu W(x) = x5 + ax2+bx+c
wiedząc, że pierwiastkami są −1, 1 i 0
19 lut 22:39
krystek: Basiu − nie obrażaj się ! Ważne ,że poprawna metoda!
19 lut 22:42
A ku ku:
c=0 a=0 b= −1
W(x)=x5−x = x(x4−1)= x(x−1)(x+1)(x2+1) ⇒x=0 v x= 1 v x= −1
19 lut 22:45
krystek: @
A ku ku do jutra idę

.
19 lut 22:49
A ku ku:
19 lut 22:50
Basia:
krystek nie obrażam się; uświadamiam przyszłemu nauczycielowi ICSP, że na funkcjach
kwadratowych matematyka się nie kończy, nawet w szkole średniej
19 lut 22:55
ICSP: :(
Przepraszam

Jeszcze tylko 3 tygodnie będziecie się musieli ze mną meczyć tak wiec dacie radę
19 lut 23:56
A ku ku:
A co będzie za "3 tygodnie" ?
20 lut 00:50
Paula: oblicz współczynniki b i c trójmianu kwadratowego y=x2+bx+c którego pierwiastkami są liczby 4 i
−3
7 lut 18:00