Prawdopodobieństwo
ola: ze zbiorów x= {−4, −3, −2, −1, 1, 2, 3, 4} i y= {−2, −1, 1, 2, 3, 4, 5} losujemy po jednej
liczbie. Rozpatrujemy zdarzenia A− iloczyn wylosowanych liczb jest dodatni, B− obie wylosowane
liczby są parzyste.
Wyznacz prawdopodobieństwo sumy zdarzeń A i B.
| | 1 | | 3 | |
Obliczyłam prawdopodobieństwa A i B P(A)= |
| P(B)= |
| |
| | 2 | | 14 | |
Mógłby mi ktoś wytłumaczyć co oznacza ta suma? Jest na to wzór P(A∪B)=P(A)+P(B)−P(A∩B) ale jak
wyliczyć P(A∩B) i co to znaczy?
19 lut 21:55
Aga1: A∩b ozn.iloczyn wylosowanych liczb jest dodatni i obie liczby są parzyste.
19 lut 22:00
Aga1: To co zapisałaś jest dobrze.
19 lut 22:03
ola: | | 3 | |
czyli w tym wypadku wynosi |
| ? |
| | 14 | |
19 lut 22:04
ola: bo właśnie nie rozumiem jak obliczyć to P(A∩B)
19 lut 22:06
Aga1: A∩B={(−4,−2), (−2,−2), (2,2), (2,4), (4,2), (4,4)}
IA∩BI=6
| | IA∩BI | | 6 | | 3 | |
P(A∩B)= |
| = |
| = |
| . |
| | IΩI | | 56 | | 28 | |
19 lut 22:22