Wyznacz punkty wspólne paraboli i prostej.
Zielony: y=−6x2 + 7x + 6 , y= 1 − 6x
19 lut 21:35
Basia:
−6x2 + 7x + 6 = 1 − 6x
−6x2 + 13x +5 = 0
dalej licz sam
19 lut 21:38
krystek: Układ równań masz i −6x2+7x+6=1−6x i licz dalej
19 lut 21:38
Zielony: Elegancko

dzieki za pomoc
19 lut 21:39
greg: ere
25 sie 14:44
Janek191:
− 6 x
+ 7 x + 6 = 1 − 6 x
6 x
2 − 13 x − 5 = 0
Δ = 169 − 4*6*( − 5) = 169 + 120 = 289
więc
| | 13 − 17 | | 1 | | 13 + 17 | | 1 | |
x = |
| = − |
| lub x = |
| = 2 |
| |
| | 2*6 | | 3 | | 12 | | 2 | |
| | 1 | |
y = 1 − 6*( − |
| = 1 + 2 = 3 lub y = 1 − 6*2,5 = 1 − 15= − 14 |
| | 3 | |
| | 1 | |
Odp. A = ( − |
| ; 3 ) B = ( 2,5 ; − 14 ) |
| | 3 | |
===================================
26 sie 07:42