prosze o pomoc
Antoni: 31zad
oblicz sumę wszystkich liczb 2 cyfrowych podzielnych przez 3
32zad
suma n początkowych wyrazów pewnego ciągu geometrycznego określona jest wzorem Sn=1−2(do n
potęgi) . znajdz 10 wyraz tego
ciągu
proszę o pomoc
19 lut 21:34
Antoni: 31 zadanie
Tam ma byc : oblicz sumę wszystkich liczb 3 cyfrowych podzielnychprzez 3
19 lut 21:35
krystek: a1=12
an=99 r= 3i licz n a następnie Sn
19 lut 21:37
Antoni: to jest do 31 czy 32 zadania?
19 lut 21:38
krystek: 31, ponieważ zmieniłeś treść zmień zapis a1=102 an=999
19 lut 21:40
Antoni: a do jakiego wzoru?
19 lut 21:42
krystek: A słyszałeś o ciągu arytmetycznym?
19 lut 21:47
Antoni: sn=102+999/2 *999
sn=550,5−999
sn=549949,5?
19 lut 21:47
Antoni: dobrze mi wyszlo?
19 lut 21:48
Aga1: Źle, bo n≠999
19 lut 21:49
Antoni: a ile ..
19 lut 21:49
Patrycja: a1= 12 a2=15 r=a1−a2=3 an=99
an= a1+ (n−1)r
99 = 12 + (n−1)3
99=12 + 3n − 3
90= 3n
30 = n
Sn = a1+ a30 * 30 / 2
Sn = 1665
19 lut 21:55
Antoni: dzieki
19 lut 21:55
krystek: @Patrycja zainteresowany zmienił treść na 3−cyfrowe.
19 lut 21:56
Antoni: czyli jak to ma byc
19 lut 21:59
Patrycja: no więc a1=102 a2= 105 r=3
an = 999
an= a1+ (n−1)r
n= 300
S300 = 165150
19 lut 22:00
krystek: Tak jak mówi treść Twojego zadania!
19 lut 22:00
Patrycja: matko... jak sie nie zna wzorow to z czym wgl do ludzi? −.−
19 lut 22:01
Antoni: a jak mam r obliczyć ?
i juz wam daje spokój
19 lut 22:03
19 lut 22:04
Antoni: dzięki
19 lut 22:04