matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
daniel:
witam, nie wiem jak rozwiązać granice, wiem że trzeba użyć wzorów skróconego mnożenia ale i tak mi nie wychodzi n(n−
√
n
2
+2n
) n−
3
√
n
2
−n
2
n−
√
n
2
+2n
n−1
2n−
√
4n
2
+n
sin*n!
1+n
19 lut 21:14
Artur z miasta Neptuna:
a
2
−b
2
1. korzystasz z: (a−b) =
a+b
a
3
−b
3
2. korzystasz z (a−b) =
a
2
+ab+b
2
3. analogicznie do 1. 4. analogicznie do 1. 5.
−1
sin (n!)
1
lim
≤lim
≤lim
1+n
1+n
1+n
sin (n!)
z tw. 3 ciągach => lim
= 0
1+n
19 lut 23:13