Elastyczność funkcji.
Korny: Takowe zadanie:
Koszt całkowity produkcji oraz przychód(utarg) ze sprzedaży x jednostek pewnego wyrobu opisują
odpowiednio funkcje: K(x)=700x−x2+250 oraz U(x)=800x−1,1x2 , gdzie x należy[50,250]. Wyznacz
oraz zinterpretuj elastyczność dochodu krańcowego dla x0=200
Do jakiego wzoru mam najpierw podstawić K(x) i U(x)?
19 lut 21:01
Basia:
dochód = przychód − koszt
D(x) = 800x − 1,1x
2 − 700x + x
2 − 250 = −0,1x
2 + 100x − 250
policz pochodną D'(x) i podstaw do wzoru na elastyczność
i policz E
D(200)
19 lut 21:17
Korny: No to mi pasuje. A, teoretycznie, zamiast tego, można najpierw wyliczyć EK(x) i EU(x), a potem
wyniki odjąć?
19 lut 21:26