Może Ktoś pomóc.. bardzo prosze...
Waretta: 23.Dane są dwie funkcje kwadratowe: f(x)=−2x2+mx+8 oraz g(x)=mx2−4, gdzie m jest liczbą
rzeczywistą różną od zera.
a). Wyznacz wartości parametru m, dla których funkcja f przyjmuje największą wartość, równą 10.
b). Dla wyznaczonej w punkcie a) większej wartości m rozwiąż nierówność g(x)>0. C). Dla m=3
rozwiąż równanie f(x+1)=2−g(x−1).
24.Wykresy funkcji kwadratowych f(x)=4x2−ax+3b oraz g(x)=4x2+bx−3a, gdzie a i b są liczbami
rzeczywistymi a nie jest rowne −b, przecinają oś OX w tym samym punkcie A.
a)oblicz odcięta punktu A
b)wiedząc dodatkowo, że dla argumentu −1 wartość funkcji f wynosi 8, wyznacz wzory obu funkcji
w postaci ogólnej,następnie wzór funkcji f w postaci iloczynowej, a w zór funkcji g w postaci
ogólnej
25.Funkcja kwadratowa f jest określona wzorem f(x)=x2+(b+2)x+2b, gdzie b jest liczbą
rzeczywistą
a) wykaż, ze fukcja f ma co najmniej jedno miesce zerowe dla każdej rzeczywistej wartości
parametru b
b)dla jakiej wartości parametru b funkcja f ma tylko jedno miejsce zerowe? Oblicz to miejsce
zerowe.
26. Wykaż, że funkcja kwadratowa f określona wzorem f(x)ax2+(a+c)x+c, gdzie a i c są dowolnymi
liczbami rzeczywistymi oraz a nie jest równe 0, ma co najmniej jedno miejsce zerowe 27. Wykaż,
że jeśli b i c są liczbami rzeczywistymi, gdzie b nie jest równe c oraz funkcje kwadratowe
f(x)=x2+(b+1)x+c i g(x)=x2+(c+1)x+b maja wspólne miejsce zerowe, to b+c+2=0
Proszę o rozwiązanie i w miare przejrzyste wyjaśnienie emotka Dzięki za każdą pomoc..muszę to
uzupełnić do jutra...
19 lut 20:56