Zbadaj monotoniczność
kuba: zbadaj monotoniczność i wyznacz ekstrema funkcji
19 lut 20:41
Pan lodu i śniegu:
Df = ...
f'(x) = ...
Df ' = ...
f'(x) > 0 ← rosnący
f'(x) < 0 ← malejący
f'(x) = 0 ← kandydat na ekstremum.
19 lut 20:42
Piotruś Pan:
Nóż się otwiera w kieszeni widząc takie pytania. Wyznacz po prostu pierwszą popchodną
tej funkcji i skorzystaj z jej własności.
19 lut 20:43
kuba: i nie wiem co dalej
19 lut 20:45
Vizer: lnx2 are you sure?
19 lut 20:47
kuba: skoro tak napisałeś to nie, nie jestem...
zgadywać też nie będę bo to raczej bez sensu

pomożecie?
19 lut 20:51
Vizer: Bo zapewne ln2x≠lnx2, nie?
19 lut 20:54
kuba: | | ln x − 1 | |
no tak ... czyli będzie |
| |
| | ln2 x | |
ale co z tym dalej?
19 lut 20:55
asy: | x | |
| to chyba najpopularniejszy przykład na monotonicznosc
|
| lnx | |
D
f = x ∊ (0, 1) u (1, ∞)
D
f' = D
f
| | lnx − 1 | |
f'(x) > 0 <=> |
| > 0 <=> lnx − 1 > 0 <=> lnx > 1 <=> lnx > lne <=> x > e
|
| | ln2 x | |
zatem funkcja rosnaca dla x ∊ (e, ∞)
malejca dla x ∊ (0,1) u (1,e)
| | e | |
ekstremum − funkcja ma minimum w punkcie f(e) = (e, |
| ) = (e,e) |
| | lne | |
19 lut 20:55