Dla jakich wartości parametru m, układ równań jest a) oznaczony, b) nieoznaczony
Patryk: Witajcie, mam problem z tymi zadaniami, proszę was o pomoc.
1.Dla jakich wartości parametru m , układ równań
| ⎧ | −2x + y = 1 | |
| ⎩ | (3m − 1) x − 2y=2 |
|
jest a) oznaczony, b) nieoznaczony c) sprzeczny ?
2.
Wiadomo, że 2,5119 jest przybliżeniem liczby 10
25 z zaokrągleniem do 4 miejsc po
przecinku. Wyznacz przybliżenie liczby p10{0,01
8} *** z zaokrągleniem do 2 miejsc po
przecinku.
*** Nie wiem dlaczego nie mogę zrobić pierwiastka 10 stopnia ... powinno być
√0,018 tyle
że 10 stopnia
19 lut 20:38
Mila: Patryk to zadanie z przybliżeniem już robiłam na tym forum, poszukaj.
19 lut 21:05
Patryk: Niestety mila nie znalazłem,
a w pierwszym mógł by mi ktoś pomóc? Jest to dla mnie bardzo ważne....
19 lut 21:28
Aga1: Oblicz x i y traktując m jak daną , możesz to zrobić dowolną metodą.
Znasz metodę wyznacznikową?
19 lut 21:33
Mila: Jaki poziom edukacji? Zaraz znajdę też II zadanie, bo Twoja treść II dla mnie niejasna.
19 lut 22:23
Mila: Czy to ma być taki zapis ( 0,018)0,1
19 lut 22:33
Patryk: Nie

To ma być Pierwiastek 10 stopnia z 0,01 do potęgi ósmej, −−−>(jest 10 razy
spierwiastkowany )
19 lut 22:40
Mila:
2,5119=100,4
(0,01)0,8=(10−2)0,8= 10 −1,6=100,4−2=100,4*10−2 dokończ
19 lut 22:41
Patryk: Metodę wyznacznikową znam w ten sposób że umiem sobie podstawić a1 , a2, b1 itd i dochodzę do
wyników (W , Wx i Wy), i tam właśnie nie wiem co mam dalej zrobić

Zrobiłem coś takiego :
W = (−2 * 2) − (3m − 1) * 1 = −3m − 3
Wx = (1 * 2) − (2 * 1) = 2 −2 = 0
Wy = (−2 * 2) − (3m − 1) * 1 = −3m −3
i co dalej?
19 lut 22:41
Mila: No to dobrze, pierwiastek 10 stopnia to 1/10, zapisy w dziesiętnej postaci, bo inne mi nie
wychodzą.
19 lut 22:43
Mila: czekam, aż ADa dokończy.
19 lut 22:44
Aga1: Tylko coś źle obliczyłeś.
W=−2*(−2)−1(3m−1)=
19 lut 22:48
Aga1: wx=1*(−2)−1*2=
19 lut 22:49
Mila: w=−2*(−2) −(3m−1)=5−3m
wx =−4
wy=−3m−3
19 lut 22:50
Aga1: wy=−2*2−1*(3m−1)=
19 lut 22:50
Patryk: Sorry błąd w poleceniu tam powinno być (3m − 1)x + 2y = 2
19 lut 22:51
Mila: Aga! policzysz, czy ja mam liczyć, nie chciałabym dublować pracy.
19 lut 22:52
Aga1: Jeśli W≠0, to układ jest oznaczony
Jeśli W=Wx=Wy=0
(wszystkie wyznaczniki są równe 0 to układ nieoznaczony
Jeśli W=0i (Wx≠0 lub Wy≠0) to układ sprzeczny
19 lut 22:54
Aga1: Już więcej nie liczę.
19 lut 22:55
Patryk: no ok, a co z tym "m"? Mam wyznaczyć wartości m aby układ był oznaczony itd... Jak to
wyznaczyć?
19 lut 22:57
Aga1: Obliczyłeś te wyznaczniki to zapisz je jeszcze raz i Ci wytłumaczę na Twoim przykładzie.
19 lut 22:59
Mila: Czyli:
a)−3m≠3⇔m≠−1 Jedno rozwiązanie − układ oznaczony
B)brak przypadku
c) m=−1 układ nieoznaczony −nieskończenie wiele rozwiązań.
19 lut 23:01
Patryk: W = (−2 * 2) − (3m − 1) * 1 = −3m − 3
Wx = (1 * 2) − (2 * 1) = 2 −2 = 0
Wy = (−2 * 2) − (3m − 1) * 1 = −3m −3
19 lut 23:02
Patryk: Dobra, już wiem o co chodzi

Dziękuję wam bardzo za pomoc
19 lut 23:05
Aga1: W≠0⇔−3m−3≠0
m≠−1
Odp dla m≠−1 układ jest oznaczony.
Gdy m=−1 to
W=0 i Wx=0 i Wy=0
Odp. Dla m=−1 układ jest nieoznaczony.
19 lut 23:07