prosze o pomoc
Antoni: Nie umiem, prosze o rozwiązanie
28zad
Suma n początkowych wyrazów ciągu (an) wyraża się wzorem sn=2n(do 3 potęgi) . a)Oblicz sumę
100
pierwszych wyrazów tego ciągu
b)Oblicz sumę wyrazów a11+a12+..+a19+a20
29 zad pierwszym wyrazem ciągu jest 27 a czwarty wyraz jest równy 8. OBLICZ 2 ,3 wyraz ciągu
wiedząc że ten ciąg jest
a)arytmetyczny b)geometryczny
31zad
oblicz sumę wszystkich liczb 2 cyfrowych podzielnych przez 3
32zad
suma n początkowych wyrazów pewnego ciągu geometrycznego określona jest wzorem Sn=1−2(do n
potęgi) . znajdz 10 wyraz tego
ciągu
19 lut 20:21
ICSP: pokaż jak robiłeś to wytknę błędy
19 lut 20:24
Pan lodu i śniegu: ICSP is back!
19 lut 20:26
ICSP: 
I'm back

Jaka radość
19 lut 20:28
Antoni: 28 zadanie .
a) s100=2·1003
s100=2000000
B) nie umiem w ogóle
19 lut 20:29
Antoni: 28 zadanie .
a) s100=2·1003
s100=2000000
B) nie umiem w ogóle
19 lut 20:29
Pan lodu i śniegu: I can see problems.
...
19 lut 20:30
ICSP: b)
policz S
10
oraz S
20 i zauważ że :
S
20 − S
10 = a
11 + a
12 + ... + a
20
a)
19 lut 20:30
ICSP: PEACE

no problems
PEACE
19 lut 20:31
Antoni: Jak mam to potem odjąć to s20−s10?
a 29zad
a1=27
a4=8
19 lut 20:32
ICSP: a) w ciągu arytmetycznym : a4 = a1 + 3r
b) w ciągu geometrycznym : a4 = a1 * q3
obliczysz r oraz q a później już tylko popostawiać do wzorków.
. Jakbyś policzył S20 oraz S10 zauważyłbyś że są to liczby. Odejmowania chyba nie muszę
tłumaczyć?
19 lut 20:34
Antoni: s10=2000
s20=16000
s20−s10=14000
jak r się liczy i q?
19 lut 20:38
ICSP: pierwsze gotowe.
W drugim podałem ci gotowy wzór na r.
Wystarczy podstawić dane do wzoru i go wyliczyć :
a4 = a1 + 3r
a2 = a1 + r − jak wylicz r możesz wyliczyć a2
a3 = a1 + 2r − jak wyliczysz r możesz również wyliczyć a3
To jest do podpunktu a
19 lut 20:41
Antoni: nie wiem czy mi dobrze wyszło bo
a4=a1+3r
8=27+3r
−19=3r/:3
−6.3333(3)=r
19 lut 20:51
ICSP:
teraz licz a
2 i a
3
wzory masz w moim poprzednim poście.
19 lut 20:55
Antoni: Dzięki

pomożesz mi jeszcze zadanie 31 i 32?
19 lut 20:58
ICSP: 31
a
1 = 12
a
2 = 15
r = 3
a
n = 99
1
o
Liczysz n z tego wzoru :
a
n = a
1 + (n−1)r
2
o
wystarczy podstawić do wzorków

Czekam na wynik
19 lut 21:05
Antoni: s99=12+98*3
an=12+294
an=306
s99=12+99
−−−−−−−−− *99
2
s99=111
−−−− * 99=5494,5
2
19 lut 21:11
ejendi:
28a)
Sn=2n
3
za n wstawiasz 100
to S
100=2*100
3
b)
tu trzeba pokombinować
S
11−20=S
20−S
10
S
11−20=2*20
3−2*10
3
29)
Wypisz wzory i dopasuj do sytuacji
Ciąg arytmetyczny
an=a1+(n−1)r
a1=27, a4=8
a4=a3+r
a3=27+(3−1)*r
a4=27+(3−1)*r+r=27+3*r=8
a2=27−6,5
a3=a2−6,5=27+2*−6,5
ciag geometryczny
an=a1*q
n−1
a4=a3*q=8
a3=a1*q
3−1=27*q
2
8=27*q
2*q=27*q
3
19 lut 21:14
Antoni: a 31 i 32 zadanko ?
19 lut 21:23
ICSP: źle podstawiłeś.
Masz podany an oraz a1 .
Musisz wyliczyć n.
19 lut 21:43