nierówność
tn: rozwiąż nierównosc:
x4−8x3+14x2−13x+6 > 0
19 lut 19:56
Basia:
wskazówka:
wielomian W(x) = x4−8x3+14x2−13x+6 jest podzielny przez x−1, bo
W(1) = 1−8+14−13+6 = 0
19 lut 19:59
coped:
x4 − 8x3 + 14x2 − 13x + 6 > 0
(x − 6) (x − 1) ((x − 1) x + 1) > 0
(x − 6) (x − 1) (x2 − x + 1) > 0
x4 + 14x2 + 6 > 8x3 + 13x
x2 + 6 > 7x
x > 6
x < 1
19 lut 20:04
tn: wiem, że jest podzielne, ale co calej, podzieliłem i wychodzi:
x3−7x2−7x−6
19 lut 20:11
Aga1: Dobrze.Teraz ten otrzymany wielomian podziel przez x−6,
, bo w(6)=0
19 lut 20:13
tn: dobra a skąd mamy pewność że 6 jest jednokrotny, a może jest 100krotny, a to wpłnie na
nierównosć?
19 lut 20:19
Pan lodu i śniegu: Jak to skąd mamy pewność.

Jeżeli podzielisz wielomian przez x−6, a powstały wielomian znów
będzie podzielny przez 6 i znów i znów... to znaczy że pierwiastek x=6 jest stukrotny.

A
jeśli podzielić da się tylko raz, to jest jednokrotny.
19 lut 21:01
krystek: @
tn masz rrrrrównanie stopnia trzeciego ,więc pierwiastek może być co najwyżej
trzykrotny



!
19 lut 21:59
tn: tak, ale Pan lodu i śniegu dobrze zrozumiał i wyjaśnił,
mi chodziło,aby to dobrze zobrazować
19 lut 23:36