Wykaż, że jeżeli w trójkącie ABC
Daroili93: Wykaż, że jeżeli w trójkącie ABC : |BC|2 = |AC|2 + |AC|*|AB|
to jeden z kątów trójkąta jest 2 razy większy od drugiego.
19 lut 19:29
Vax:

Odłóżmy na prostej CA taki punkt D (leżący bliżej punktu A), że |AD| = |AB|, wtedy założenie
przyjmuje postać:
| | |BC| | | |CD| | |
|BC|2 = |AC|(|AC|+|AB|) = |AC|*|CD| ⇔ |
| = |
| a to nam daje, że ΔABC ~ |
| | |AC| | | |BC| | |
ΔDBC czyli <BDA = <CBA = α, ale trójkąt DBA jest równoramienny więc też α = <ABD czyli <BAC =
2α cnd.
19 lut 19:41