Proszę rozwiążcie !
XYZ: Witam. Mógłby ktoś mi to rozwiązać

:
Określ monotoniczność ciągu.
1. a
n= n
2−2n
19 lut 19:26
Artur z miasta Neptuna:
badasz taką różnicę 'a
n+1 − a
n'
if ...>0 then a
n rosnący
if ...=0 then a
n stały
if ...<0 then a
n malejący
| | an+1 | |
w niektórych przypadkach stosuje się |
| |
| | an | |
if ...>1 then a
n rosnący
if ...=1 then a
n stały
if ...<1 then a
n malejący
19 lut 19:28
Basia:
to drugie nie jest prawdziwe
a
n = −2
n
| an+1 | | −2n+1 | |
| = |
| = 2 > 1 |
| an | | −2n | |
a ciąg jest malejący
no to kiedy ten drugi sposób
jest dopuszczalny ? (bo jest, ale ⇔ ......)
19 lut 19:31
Hurwitz : Gdy an>0 dla n∊N.
19 lut 19:34