Całka!
W potrzebie!: proszę o pomoc w rozwiązaniu tej całki, nie wychodzi mi! ∫cosx√3+sinxdx
19 lut 19:12
Vizer: Przecież rozwiązałem Ci ją niżej
19 lut 19:13
W potrzebie!: tylko wynik, jak podstawiasz? bo ja cały mianownik jako t
19 lut 19:59
W potrzebie!: i nie wychodzi mi!
19 lut 20:00
Hurwitz : Podstaw za to co pod pierwiastkiem.
19 lut 20:03
Vizer: Podstawia za cały mianownik. Bo używamy tu własności
| | f'(x) | |
∫ |
| dx=ln|f(x)| + C |
| | f(x) | |
t=f(x)
dt=f'(x)dx
| | 1 | |
*=∫ |
| dt=ln|t| + C=ln|f(x)| + C ) |
| | t | |
19 lut 20:04
Hurwitz : Vizer, w mianowniku jest pierwiastek...
19 lut 20:06
Vizer: Na moje oko tylko trójka jest pod pierwiastkiem, ale jeśli się mylę to inaczej trzeba zrobić.
Nie moja wina, że dokładnie nie widać i źle to mogłem zinterpretować.
19 lut 20:08
Pan lodu i śniegu: W takich przypadkach używamy kombinacji klawiszowej ctrl−shift−'='
19 lut 20:10
Pan lodu i śniegu:
Zastanawia mnie, jakie są przesłanki za nieposiadaniem obsługi LaTeX−a na forum. Byłoby dużo
prościej, a przede wszystkim wyraźniej.
19 lut 20:12
Vizer: Ja tam wole ctrl + scroll, ale pierwiastek i tak zlewa się z kreską ułamkową
19 lut 20:13
W potrzebie!: cały mianownik jest pod pierwiastkiem
19 lut 20:13
Vizer: W takim razie podstaw za cały pierwiastek t.
19 lut 20:17
Pan lodu i śniegu:
Wyprowadźmy raz na jakiś czas wzór na tego typu całki. Mamy do policzenia całkę typu
∫[f(x)]
α*f'(x)dx
wykonując podstawienie u = f(x), du = f'(x)dx sprowadzamy tę całkę do
| | ⎧ | 1α+1*uα+1 + c, gdy α≠1 | |
| ∫uαdu = | ⎨ | | .
|
| | ⎩ | ln|u| + c, gdy α=1 | |
Zatem
| | ⎧ | 1α+1*[f(x)]α+1 + c, gdy α≠1 | |
| ∫[f(x)]α*f'(x)dx = | ⎨ | | .
|
| | ⎩ | ln|f(x)| + c, gdy α=1 | |
| | 1 | |
Tutaj f(x) = 3+sinx, α = − |
| . |
| | 2 | |
19 lut 20:17
Hurwitz : Napisałem co masz zrobić: t = 3+sinx i wtedy
...=∫1/√tdt = 2√t + c = 2 √3+sinx +c
19 lut 20:18
Pan lodu i śniegu:
powinno oczywiście być α=−1 i α≠−1. Za utrudnienia przepraszamy.
19 lut 20:18
Hurwitz : Na wszystko można podać wzór, ale jest sens?
19 lut 20:19
Pan lodu i śniegu: Takie całki pojawiają się strasznie często, nie każdemu chce się podstawiać.
19 lut 20:20
W potrzebie!: dt idzie do mianownika? nie do licznika? ok powaliło mi sie cos
19 lut 20:21
W potrzebie!: Hurwitz napisałeś inna odpowiedź niż Vizer
19 lut 20:23
Pan lodu i śniegu: dt nigdy nie idzie do mianownika.
19 lut 20:24
Hurwitz : Wybacz! Moja jest OK
19 lut 20:26
Pan lodu i śniegu: Wzorem też wychodzi taka sama odpowiedź.
19 lut 20:27
W potrzebie!: a Hurwitz napisał: ∫1/√tdt=...
19 lut 20:27
Vizer: Hurwitza metoda jest jak najbardziej poprawna, zauważ, ze moją metodą wyjdzie Ci dokładnie
tak samo, tylko o tyle prościej, że "od razu widać rozwiązanie", bo pozbywam się
pierwiastka.
19 lut 20:27
W potrzebie!: skad sie póxniej 2 bierze?
19 lut 20:28
Hurwitz : Wczoraj pisałem to chyba z dziesięć razy: matematyka to nie czary! Oblicz pochodną i sprawdź
czy się zgadza... Nie przyjmuj nic na wiarę.
19 lut 20:28
Vizer: To pytanie do kogo?
19 lut 20:28
Pan lodu i śniegu: Tu znajdziesz odpowiedź.
19 lut 20:28
Pan lodu i śniegu: Hurwitz, odkąd jesteś na forum? Czy może po prostu jesteś kolejną osobą która ot tak
zmieniła sobie nick?
19 lut 20:29
Hurwitz : Nie zmieniam nicka. Wszędzie jestem Hurwitzem

A na forum jest zbyt długo...
19 lut 20:30
W potrzebie!: no jak mam juz ta całke : ∫
1√tdt to mam jeszcze raz podstawiac zeby sie pozbyc tego
pierwiastka? bo nie moge jeszcze skorzystac z zadnego wzoru
19 lut 20:32
Pan lodu i śniegu:
| | 1 | | 1 | |
Drogowskaz: |
| = |
| = t−1/2 |
| | √ t | | t1/2 | |
Dalej twierdzisz, że nie ma wzoru?
19 lut 20:33
Vizer: a to że √t=t12 nie ułatwia sprawę?
19 lut 20:33
W potrzebie!: no tak...
19 lut 20:34
Pan lodu i śniegu: Vizer, nie kopiuj pomysłów.
19 lut 20:34
Hurwitz : Czuję się ignorowany

Rozwiązałem tę całkę. Po drodze był wzór ∫t
ndt = 1/(n+1)t
n+1 + c,
dla n≠−1.
19 lut 20:35
Vizer: A
Pan lodu i śniegu jesteś osobą, która zmieniła nick z nudów, czy nowy na tym forum?
19 lut 20:36
Pan lodu i śniegu:
Jestem nowy na forum.
...
19 lut 20:36
Vizer: Hmm, bo obstawiałbym, że jesteś studentem AGH i uwielbiasz
Trivialne zadania
19 lut 20:41
Pan lodu i śniegu:
Czy jestem aż tak charakterystyczny? <:
19 lut 20:43
Vizer: Ha jednak zgadłem

Odgadłem Twój "styl bycia" chyba
19 lut 20:45
Pan lodu i śniegu: Albo raczej mój styl formatowania tekstu. ;> Widać na kilometr.
19 lut 20:45
W potrzebie!:
∫t−12dt = t12/12 +c
19 lut 20:47
Pan lodu i śniegu: Vizer, orientujesz się czy Twój wydział zapewnia studentom jakieś praktyki albo coś?
19 lut 20:54
Hurwitz : No właśnie tak.
19 lut 20:56
Vizer: Nie wiem na ten temat za dużo, jeszcze się tym nie interesowałem, wiem tyle, że na moim
kierunku są jakieś praktyki organizowane, np. w ramach programu Erasmus, wyjeżdżają zagranicę
na praktyki.
19 lut 20:58