pomocy
HILF: prosze to rozwiazac
HILF: Uzasadnij ze dla kazdego a>0 i b>0 spelniona jest nierownosc:
ab + ba ≥2
19 lut 19:01
rumpek:
| a2 + b2 | |
| ≥ 2 / * ab bo ab > 0 |
| ab | |
a
2 + b
2 ≥ 2ab
a
2 − 2ab + b
2 ≥ 0
(a − b)
2 ≥ 0
wykonałem ciąg równoważnych przekształceń i doszedłem do nierówności która zawsze jest
spełniona, także wyjściowa nierówność też jest prawdziwa
19 lut 19:03
Vizer: a
2+b
2≥2ab
a
2−2ab+b
2≥0
(a−b)
2≥0
Co zawsze prawda, więc nierówność wejściowa też prawdziwa c.n.d.
19 lut 19:03
konrad: a
2+b
2≥2ab
a
2−2ab+b
2≥0
(a−b)
2≥0
19 lut 19:03
rumpek: ale sypneło
19 lut 19:03
Zak z rasy joonów : c.n.u.
19 lut 19:04
A ku ku:
19 lut 19:04
Vizer: Na takie proste zadania wszyscy zawsze chętni
19 lut 19:04
ICSP: Niedziela wieczór
19 lut 19:04
rumpek:
19 lut 19:05
A ku ku:
19 lut 19:05
HILF: czy mozna mnozyc obustronnie przy nierownosciach?!
19 lut 19:09
ICSP: przy odpowiednich założeniach można.
19 lut 19:09
Vax: Przy odpowiednich założeniach tak.
19 lut 19:09
HILF: mi wyszlo cos takiego:
ab(a−b)2≥0
19 lut 19:10
HILF: ?
19 lut 19:10
ICSP:
19 lut 19:10
ICSP: miło że ciebie widzę
Vax
19 lut 19:11
HILF: a jak napisac ładną odpowiedz
19 lut 19:11
Vax: A o co chodzi?
19 lut 19:11
HILF:
19 lut 19:12
HILF: ab(a−b)2≥0
odp:"Co zawsze prawda, więc nierówność wejściowa też prawdziwa" jakos to dziwnie brzmi
19 lut 19:14
ICSP: Vax
czy jezeli mam dane w zadaniu trzy punkty oraz jest powiedziane że należą one do wykresu
wielomianu stopnia II to czy mogę bez wyznaczania wzoru wielomianu wyznaczyć wartość dowolnego
innego punktu należącego do tej funkcji?
19 lut 19:14
HILF:
19 lut 19:15
19 lut 19:16
ICSP: Nie ważne że dziwnie ważne że poprawnie. Nauczyciel powinien dać maksymalna liczbę punktów
19 lut 19:16
ICSP: Dziękuję

Postaram się to ogarnąć
19 lut 19:19
19 lut 19:22
HILF: ODP: dla kazdego a>0 i b>0 spelniona jest ta nierownosc?
19 lut 19:35
HILF: ale jak to udowodnic ze dla kazdego a>0 i b>0 spelniona jest ta nierownosc?
19 lut 19:36
ICSP: nie ogarniam tego

dajmy trzy punkty należące do wykresu funkcji kwadratowej :
w(1) = 10
w(2) = 18
w(3) = 28
chcę obliczyć
w(4) =

oraz w(0)
19 lut 19:37
HILF: ? ja tego nie rozumiem
19 lut 19:37
HILF: ok juz kumam sory ale jakos dzisiaj nie mysle
19 lut 19:38
19 lut 19:39
Hurwitz : Tam to rozwiązałem bez mnożenia stronami, jak kogoś to boli...
19 lut 19:39
Vax: (x
0,x
1,x
2) = (1,2,3) , (y
0,y
1,y
2) = (10,18,28)
| | x−2 | | x−3 | | (x−2)(x−3) | |
L0(x) = |
| * |
| = |
| |
| | −1 | | −2 | | 2 | |
| | x−1 | | x−3 | | (x−1)(x−3) | |
L1(x) = |
| * |
| = |
| |
| | 1 | | −1 | | −1 | |
| | x−1 | | x−2 | | (x−1)(x−2) | |
L2(x) = |
| * |
| = |
| |
| | 2 | | 1 | | 2 | |
Wtedy:
W(x) = 10*L
0(x)+18*L
1(x)+28*L
2(x) = 5(x−2)(x−3)−18(x−1)(x−3)+14(x−1)(x−2) = x
2+5x+4
Więc W(0) = 4 , W(−4) = 0
19 lut 19:54
Vax: A teraz już lecę się uczyć do sprawdzianu z historii, trzeba niestety wracać do szkoły...
19 lut 19:55
ICSP: dziękuję bardzo
19 lut 20:00